Ciekawe informacje

chilli

Uwielbiasz ostre papryczki? Sprawdź, jak złagodzić ich smak!

Ostre odmiany papryczek mają szerokie grono zwolenników, a na całym świecie organizowane są nawet zawody w jedzeniu ostrych papryczek. Dlaczego jednak do popicia podaje się uczestnikom mleko zamiast wodę? Wszystko ma swoje logiczne uzasadnienie, co dokładniej przedstawimy w dzisiejszym artykule!

Czym jest kapsaicyna?

Za ostry smak papryczek chilli oraz innych odmian odpowiada kapsaicyna. Związek ten podczas jedzenia podrażnia receptory odpowiedzialne za odczuwanie gorąca i uszkodzenia tkanki. To z tego powodu po zjedzeniu pikantnej potrawy odczuwamy ból niczym po wypiciu czegoś bardzo gorącego, a w skrajnych sytuacjach nawet wyjątkowo mocne szczypanie. Oczywiście jest to tylko błędne działanie naszych receptorów, ponieważ kapsaicyna nie wywołuje żadnego stanu zapalnego i nie uszkadza komórek naszego ciała. Co ciekawe, na działanie kapsaicyny odporne są ptaki, a przynajmniej większość gatunków. Dzięki czemu stanowią one część łańcucha rozmnażania się tej rośliny, ponieważ po zjedzeniu owoców papryczek, ptaki wydalają nasiona na innym, nowym obszarze.

Jak zneutralizować ostry smak papryczek?

Skoro wiemy już co odpowiada za ostry smak nasion papryk, to warto dowiedzieć się, czy istnieje jakiś realny i skuteczny sposób na szybkie pozbycie się działania kapsaicyny. Otóż na pewno nie sprawdzi się zwykła, zimna woda. Dlaczego? Ponieważ kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie (podobnie jak olej). Rozpuszcza się natomiast w tłuszczach, co uzasadnia stosowanie np. tłustego mleka czy lodów. Dodatkowo związek ten rozpuszcza się w alkoholu. Dobrą wiadomość jest natomiast fakt, że wszelkie nieprzyjemne objawy samoistnie znikają po kilkunastu minutach od spożycia potrawy. Więcej informacji na temat działania kapsaicyny i jej właściwości, znajdziesz w serwisie informacyjnym Joblife.

Zastosowanie kapsaicyny

Na koniec jako ciekawostkę można dodać, że kapsaicyna doczekała się ciekawego zastosowania, a mianowicie jej olejki wykorzystywane są przy produkcji gazu pieprzowego. Substancja ta stosowana jest głównie jako środek do samoobrony i trzeba przyznać, że wykazuje się on bardzo wysoką skutecznością.