Ciekawe informacje

odzież gastronomiczna

Jaka powinna być dobra odzież gastronomiczna?

Mówi się, że kucharz stanowi wizytówkę restauracji. Okazuje się, że choć rzadko kiedy ma on bezpośredni kontakt z klientami, to jednak zdarzają się sytuacje, że jest on przez nich proszony. Często klienci chcą osobiście pochwalić danie, które przez takiego kucharza zostało przygotowane lub po prostu chcą przekazać mu swoją opinię. Wobec tego niezbędne staje się wyposażenie kucharza w odpowiednią odzież gastronomiczną, by mógł on zawsze prezentować się on schludnie i elegancko. Oczywiście odzież gastronomiczna musi być idealnie dobrana. Jak więc można to zrobić?

Wytrzymały materiał

Odzież gastronomiczna z pewnością będzie musiała znieść bardzo wiele. Praca kucharza nie należy do najczystszych i często coś się wyleje lub kapnie. Wobec tego odzież gastronomiczna musi zostać wykonana z niezwykle wytrzymałego materiału. Nie chodzi tu tylko o to, by bluza kucharska czy zapaska była odporna na przecięcia czy też rozrywania. Chodzi przede wszystkim o to, by taka odzież dobrze znosiła pranie nawet w wysokich temperaturach i z wykorzystaniem niezwykle silnych środków piorących. Nie da się ukryć, że niektóre zabrudzenia da się usunąć jedynie przy pomocy najsilniejszych detergentów, a także podczas prania w najwyższych temperaturach. Wytrzymały i solidny materiał zapewni to, że bluza kucharska po praniu nie będzie zmechacona, a co najważniejsze jej rozmiar się nie skurczy. Dzięki temu kucharz zawsze będzie mógł się odpowiednio prezentować.

Odpowiedni design

Wspomniane już zostało, że kucharz jest swoistą wizytówką lokalu. W związku z tym odzież gastronomiczna powinna być zaprojektowana tak, by pasowała swoim designem i stylistyką do charakterystyki lokalu. Obecnie na rynku istnieje ogromny wybór bluz kucharskich i zapasek. Można więc wybrać idealnie dopasowany kolor, a także i ogólną formę odzieży. Chodzi przede wszystkim o to, by jej kolor i styl nawiązywał do wystroju i motywu przewodniego danego lokalu gastronomicznego. Wówczas kucharz rzeczywiście będzie mógł spełniać rolę niezwykle eleganckiej i schludnej wizytówki lokalu.

Idealnie dopasowany rozmiar

Odzież gastronomiczna musi zostać idealnie dopasowana przede wszystkim pod względem rozmiaru. Nie dopuszczalna jest bowiem sytuacja, że bluza kucharska ogranicza swobodę ruchów kucharza czy utrudnia mu wykonywanie podstawowych czynności. Nie może być ona bowiem ani za mała, ani za duża. Odzież gastronomiczna musi być indywidualnie dobrana pod wymiary każdego z kucharzy, który pracuje w danym lokalu gastronomicznym, tak by czuł się on komfortowo.

Dodaj komentarz